Αισθητική

Λεύκανση

Το όμορφο, λαμπερό χαμόγελο δεν βελτιώνει μόνο την εμφάνισή μας αλλά ενισχύει και την αυτοπεποίθηση μας στις καθημερινές διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Γι’ αυτό η λεύκανση γίνεται είναι μια αισθητική οδοντιατρική διαδικασία που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Προσφέρει άλλωστε το χαμόγελο που πάντα επιθυμούσαμε με τον πιο γρήγορο, αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο. Αρκεί βέβαια να επιλέγουμε τον αρμόδιο ειδικό, δηλαδή τον οδοντίατρο, και να μην καταφεύγουμε σε διάφορα σκευάσματα χωρίς μάλιστα οδοντιατρική καθοδήγηση.

Με τη λεύκανση αντιμετωπίζουμε τις δυσχρωμίες των δοντιών, τα οποία μπορεί να φαίνονται σκούρα, κιτρινωπά και να έχουν στίγματα. Αυτά οφείλονται κυρίως στις χρωστικές ουσίες που περιέχει η διατροφή μας και προέρχονται από τον καφέ, το τσάι, το κόκκινο κρασί, διάφορα αναψυκτικά κ.ά. Σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το χρώμα των δοντιών είναι επίσης το κάπνισμα, τυχόν τραυματισμοί των δοντιών αλλά και η κληρονομικότητα. Το φυσικό χρώμα των δοντιών ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και κάποιοι μπορεί να διαθέτουν εκ φύσεως πιο σκουρόχρωμα δόντια από κάποιους άλλους.

Με την καλή στοματική υγιεινή και τον τακτικό καθαρισμό στο ιατρείο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εξωτερικές δυσχρωμίες. Για εκείνες όμως που έχουν εισχωρήσει πιο βαθιά στο δόντι, κατάλληλη αντιμετώπιση είναι η λεύκανση.

Πώς γίνεται η λεύκανση;

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε διοδικό laser τελευταίας τεχνολογίας που μας προσφέρει τα γρηγορότερα και καλύτερα αποτελέσματα στη λεύκανση. Αφού πρώτα απομονώσουμε τα δόντια καλύπτοντας τα ούλα, απλώνουμε στα δόντια ένα ειδικό λευκαντικό gel. Για να ενισχύσουμε και να επιταχύνουμε τη δράση του, χρησιμοποιούμε το laser. Τελικά ο λευκαντικός παράγοντας διεισδύει στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη και διαλύει τις χρωστικές ουσίες.

Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία της λεύκανσης, συνήθως χρειάζεται να κάνουμε καθαρισμό για να αφαιρέσουμε επιφανειακά στίγματα και πλάκα. Ανάλογα με τις επιθυμίες σας, θα επιλέξετε την απόχρωση που θα θέλατε να πετύχουμε με τη λεύκανση. Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τα δόντια δεν μπορούν να λευκανθούν απεριόριστα. Εξάλλου, το ζητούμενο μιας λεύκανσης είναι ένα λαμπερό χαμόγελο αλλά με φυσική εμφάνιση. Προαιρετικά μπορούμε να ακολουθήσετε ένα συνδυασμό λεύκανσης στο ιατρείο και στο σπίτι με ειδικούς νάρθηκες ή ταινίες, αφού σας δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Η λεύκανση προσφέρει αμέσως ορατά αποτελέσματα που μπορεί να διαρκέσουν γύρω στον ένα χρόνο ή και περισσότερο. Η διάρκεια εξαρτάται από τη διατροφή και τις άλλες συνήθειές μας. Η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός των τροφών ή υγρών που περιέχουν χρωστικές ή οξέα, θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα για περισσότερο καιρό. Φυσικά μπορούμε να επανάλαβουμε τη διαδικασία, η οποία είναι απολύτως ασφαλής.

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι εξαιρετικά λεπτές φλούδες από κεραμικό υλικό (πορσελάνη) που τοποθετούνται στο πρόσθιο μέρος των δοντιών και το καλύπτουν σαν «φακοί επαφής». Αποτελούν μια επιλογή υψηλής αισθητικής που προσφέρει εντυπωσιακή βελτίωση στο χαμόγελό μας και μας επιτρέπει να διορθώσουμε πολλά αισθητικά προβλήματα. Στην ουσία με τις όψεις πορσελάνης μπορούμε να τροποποιήσουμε το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα και το μήκος των δοντιών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις όψεις πορσελάνης είναι τα εξής:

Δόντια με δυσχρωμίες εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως είναι οι ενδοδοντικές θεραπείες, οι τραυματισμοί, το κάπνισμα, παλιά σφραγίσματα, η λήψη κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων κ.ά.

Δόντια με φθορές όπως οι ρωγμές, τα κατάγματα κ.ά.

Δόντια με ανωμαλίες στην ευθυγράμμιση, ανισοϋψή ή με διαφορετικό μέγεθος σε σχέση με τα άλλα.

Μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια.

Μικρά ορθοδοντικά προβλήματα που αφορούν συνωστισμό ή στραβά δόντια.

Αν υπάρχουν προβλήματα τερηδόνας, ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας κ.ά θα πρέπει να θεραπευτούν πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Για να τοποθετήσουμε τις όψεις αφαιρούμε μια ελάχιστη ποσότητα σμάλτου για να δημιουργήσουμε τον απαιτούμενο χώρο, αλλά κάποιες φορές μπορεί να μην χρειαστεί ούτε αυτό. Οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται στο εργαστήριο εξατομικευμένα για εσάς ανάλογα με το είδος του προβλήματος και την ανατομία των δοντιών σας.

Οι όψεις πορσελάνης είναι εξαιρετική επιλογή, γιατί:

αφαιρούμε ελάχιστο οδοντικό ιστό από την επιφάνεια του δοντιού

προσφέρουν απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα

έχουν μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής

προστατεύουν και το δόντι από τις φθορές

είναι ανθεκτικές στις χρωστικές ουσίες της διατροφής

Όψεις ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης ή αλλιώς bonding είναι μια διαδικασία όπου ένα λεπτό στρώμα σύνθετης ρητίνης που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, τοποθετείται πάνω στο δόντι για να αναβαθμίσουμε την αισθητική του εικόνα και να διορθώσουμε διάφορα προβλήματα. Οι όψεις ρητίνης χρησιμοποιούνται στις ίδιες περιπτώσεις με τι όψεις πορσελάνης. Η σύνθετη ρητίνη είναι το υλικό που χρησιμοποιούμε και στα γνωστά μας λευκά σφραγίσματα.

Οι όψεις ρητίνης δεν κατασκευάζονται σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο αλλά διαμορφώνονται στο σχήμα και το μέγεθος από τον οδοντίατρο ανάλογα με το πρόβλημα που πρόκειται να διορθώσουμε. Η ρητίνη μπορεί να αποδώσει την απόχρωση και την υφή των φυσικών δοντιών, προσφέροντας πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

248352334.jpg

Tο μειονέκτημά τους είναι ότι απορροφούν τις χρωστικές ουσίες από τη διατροφή και έτσι το χρώμα τους μπορεί να αλλοιωθεί με τον καιρό. Επίσης έχουν μικρότερη αντοχή από τις όψεις πορσελάνης καθώς και λιγότερη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό μπορεί να τις επιλέξουμε για πιο περιορισμένες αισθητικές αλλαγές και για διορθώσεις σε περιοχές που δέχονται μικρότερες μασητικές δυνάμεις όπως τα μπροστινά δόντια. Πάντως, σε περίπτωση φθοράς, οι όψεις ρητίνης μπορούν να επισκευαστούν.