Ακίνητη Προσθετική

H ακίνητη προσθετική είναι μια σειρά από αποκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για λειτουργικούς και αισθητικούς λόγους. Με αυτές μπορούμε να υποκαταστήσουμε δόντια που λείπουν ή να διορθώσουμε προβλήματα σε δόντια όπου λείπει κάποιο μέρος οδοντικού ιστού. Οι αποκαταστάσεις αυτές είναι σταθερές, δηλαδή παραμένουν μόνιμα στο στόμα του ασθενούς χωρίς ο ίδιος να μπορεί να τις αφαιρέσει.

Στεφάνες

Οι στεφάνες ή θήκες είναι ένα κάλυμμα που τοποθετείται στο υποκείμενο δόντι για να αποκαταστήσει την αντοχή, το σχήμα, το μέγεθος και την αισθητική του εμφάνιση. Όταν μια στεφάνη τοποθετηθεί σταθερά στη θέση της, «αγκαλιάζει» όλο το ορατό μέρος του δοντιού από τη γραμμή των ούλων και πάνω. Είναι μια πολύ καλή επιλογή, γιατί προστατεύουν από σοβαρότερα μελλοντικά προβλήματα ένα δόντι που ήδη έχει υποστεί φθορές.

 

Χρησιμοποιούμε στεφάνες στις εξής περιπτώσεις:

Για να προστατεύσουμε ένα δόντι που έχει μεγάλες πιθανότητες να σπάσει λόγω εκτεταμένης τερηδόνας και μεγάλων σφραγισμάτων.

Για να αποκαταστήσουμε ένα ήδη σπασμένο δόντι με μεγάλες φθορές.

Για να προστατεύσουμε ένα δόντι που έχει υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία και χρειάστηκε να αφαιρέσουμε μεγάλο τμήμα οδοντικής ουσίας.

Για να βελτιώσουμε την αισθητική εικόνα ενός δοντιού όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα του (σε τέτοιες περιπτώσεις βέβαια προτιμούμε συνήθως τις όψεις).

Για να προστατεύσουμε ένα δόντι που έχει τόσο μεγάλες βλάβες από τερηδόνα που δεν μπορεί να στηρίξει ένα σφράγισμα.

Πριν τοποθετήσουμε τη θήκη, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τυχόν άλλα οδοντικά προβλήματα που δεν έχουν θεραπευτεί. Η διαδικασία της τοποθέτησης απαιτεί να προετοιμάσουμε κατάλληλα το δόντι ώστε να δεχτεί τη στεφάνη. Γι’ αυτό τροχίζουμε περιμετρικά το δόντι και δημιουργούμε έτσι το χώρο για την προσθήκη της αποκατάστασης.

Η στεφάνη κατασκευάζεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο με βάση τα αποτυπώματα που έχει λάβει προηγουμένως. Αυτά εξασφαλίζουν ότι η αποκατάσταση θα εφαρμόσει με ακρίβεια και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα σύγκλεισης. Μέχρι να κατασκευαστεί η στεφάνη, καλύπτουμε και προστατεύουμε το δόντι που έχουμε προετοιμάσει με μια προσωρινή κατασκευή.

Οι στεφάνες που προσφέρουν το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα είναι εκείνες που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από πορσελάνη (ολοκεραμικές). Χάρη στην πορσελάνη μπορούν να μιμούνται την εμφάνιση, τους ιριδισμούς και τη διαφάνεια του φυσικού δοντιού, ενώ διαθέτουν και καλή αντοχή.

Άλλη επιλογή είναι οι μεταλλοκεραμικές στεφάνες που αποτελούνται από ένα μεταλλικό σκελετό στο εσωτερικό, ο οποίος καλύπτεται από κεραμικό υλικό. Έχουν εξαιρετική αντοχή αλλά μειονεκτούν αισθητικά απέναντι στις ολοκεραμικές. Ο λόγος είναι ότι ο σκελετός μπορεί να γίνει ορατός κατά μήκος της γραμμής των ούλων με τη μορφή μιας σκούρας γραμμής.

Γέφυρες

Οι γέφυρες είναι προσθετικές αποκαταστάσεις, με τις οποίες υποκαθιστούμε ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν. Για την τοποθέτησή της χρησιμοποιούμε ως στηρίγματα τα φυσικά δόντια που βρίσκονται στα πλάγια του κενού που έχει προκύψει μετά την απώλεια ενός δοντιού.

Αυτά τα γειτονικά δόντια τροχίζονται – όπως και στην περίπτωση των θηκών – για να εφαρμόσει επάνω τους η κατασκευή. Στο μέσον υπάρχουν ένα ή περισσότερα τεχνητά δόντια που θα καλύψουν το κενό. Μετά το τρόχισμα παίρνουμε αποτυπώματα, ώστε το τεχνητό δόντι και οι στεφάνες να έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις και τη σωστή εφαρμογή. Για να μπορέσουμε βέβαια να τοποθετήσουμε γέφυρα, θα πρέπει να φυσικά δόντια-στηρίγματα να είναι υγιή και σταθερά.

shutterstock_251585086-1.jpg

Η γέφυρα είναι μια πολύ σημαντική προσθετική εργασία που προστατεύει αποτελεσματικά τη στοματογναθική υγεία του ασθενούς και προλαμβάνει σοβαρά μελλοντικά προβλήματα. Μετά την απώλεια ενός δοντιού, τα παρακείμενα δόντια αρχίζουν να μετακινούνται προς το κενό αφού δεν βρίσκουν πια πλευρική αντίσταση. Παράλληλα οι δυνάμεις που ασκούνται στα υπόλοιπα δόντια κατά τη μάσηση δεν κατανέμονται ισορροπημένα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φθορές σε κάποια από αυτά. Οι γέφυρες αποκαθιστούν σε ικανοποιητικό βαθμό αυτά τα λειτουργικά προβλήματα, ενώ παράλληλα μας δίνουν τη δυνατότητα να χαμογελάμε ξανά με αυτοπεποίθηση και χωρίς δισταγμούς.

Η διάρκεια ζωής μιας γέφυρας μπορεί να φτάσει και τα 10-15 χρόνια, όμως αυτό εξαρτάται από τη συνεπή τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής. Τα φυσικά δόντια που λειτουργούν ως στηρίγματα και καλύπτονται από στεφάνες, μπορεί και πάλι να προσβληθούν από τερηδόνα κοντά στη γραμμή των ούλων αλλά και να αναπτύξουν περιοδοντική νόσο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αφαιρέσουμε την κατασκευή και να προχωρήσουμε σε θεραπεία.

Όπως και στις στεφάνες, έτσι και στις γέφυρες το υλικό που υπερέχει αισθητικά είναι το ολοκεραμικό, γιατί προσφέρει φυσική εμφάνιση.

Ένθετα - Επένθετα

Τα ένθετα και τα επένθετα είναι αποκαταστάσεις που χρησιμοποιούμε για να διορθώσουμε βλάβες στα πίσω δόντια που έχουν προκληθεί από εκτεταμένη τερηδόνα, ρωγμές ή κατάγματα. Στις περιπτώσεις που επιλέγουμε ένθετα ή επένθετα, οι φθορές στη δομή του δοντιού είναι αρκετά μεγάλες για να διορθωθούν με ένα απλό σφράγισμα αλλά όχι τόσο μεγάλες που να απαιτούν χρήση στεφάνης. Επίσης με τα ένθετα και τα επένθετα μπορούμε να αντικαταστήσουμε παλιά μεγάλα σφραγίσματα αμαλγάματος. Με αυτή τη λύση έχουμε όλα τα οφέλη του σφραγίσματος αλλά χρειάζεται να αφαιρέσουμε πολύ λιγότερο υγιή οδοντικό ιστό σε σχέση με τις στεφάνες.

Τα ένθετα μοιάζουν με τα σφραγίσματα και καλύπτουν το κέντρο της μασητικής επιφάνειας του δοντιού. Τα επένθετα καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια, εκτείνονται και πέρα από τις κορυφές των πίσω δοντιών, ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν και ολόκληρη τη μασητική επιφάνεια. Οι αποκαταστάσεις αυτές – σε αντίθεση με τα κοινά σφραγίσματα – κατασκευάζονται σε εργαστήριο μετά τη λήψη αποτυπωμάτων ώστε να έχουμε ακριβή εφαρμογή. Μόλις ετοιμαστούν τα τοποθετούμε σταθερά στο δόντι με ειδικό συγκολλητικό υλικό.

Τα ένθετα και τα επένθετα μπορεί να είναι από σύνθετη ρητίνη, αλλά και εδώ το υλικό που ταιριάζει καλύτερα με τη φυσική εμφάνιση του δοντιού είναι το ολοκεραμικό από πορσελάνη. Η πορσελάνη έχει και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι δεν απορροφά χρωστικές και έτσι δεν αλλοιώνεται το χρώμα της με την πάροδο του χρόνου.

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα των ένθετων και των επένθετων είναι τα εξής:

Έχουν εξαιρετική αντοχή και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα κοινά σφραγίσματα.

Ενισχύουν και ενδυναμώνουν το δόντι, προστατεύοντάς το από κατάγματα.

Δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τόση οδοντική ουσία όση στις γέφυρες.

Προσφέρουν καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα από τα σφραγίσματα.