Προληπτικός έλεγχος

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία σε κάθε τομέα της γενικής υγείας, όπως φυσικά και στην Οδοντιατρική. Παρότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι τηρούν αυτόν το «χρυσό» κανόνα, συναντάμε ακόμα πολλές περιπτώσεις ασθενών με οδοντικά προβλήματα που θα μπορούσαν εύκολα να έχουν αποφευχθεί με τακτικές επισκέψεις στο οδοντιατρείο για έλεγχο.

Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσουμε τη στοματική μας υγεία. Μπορούμε να προλάβουμε προβλήματα ή να τα θεραπεύσουμε έγκαιρα και να αποφύγουμε έτσι στο μέλλον πιο πολύπλοκες θεραπείες. Ακόμα κι αν φροντίζουμε καθημερινά για τη στοματική μας υγιεινή, υπάρχουν προβλήματα που δεν παρουσιάζουν ορατά σημάδια και δεν προκαλούν ενοχλήσεις ή πόνο.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι θα πρέπει να κάνουμε δύο προληπτικούς ελέγχους το χρόνο. Αν κρίνουμε ότι δεν αντιμετωπίζεται υψηλό κίνδυνο για τερηδόνα ή περιοδοντικά προβλήματα, μπορεί να αρκεί μία επίσκεψη το χρόνο. Κάποιες κατηγορίες ανθρώπων όμως, όπως οι καπνιστές, οι έγκυες γυναίκες, οι πάσχοντες από διαβήτη, τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανόν να χρειάζονται περισσότερους ελέγχους το χρόνο.

Στη διάρκεια του ελέγχου θα ζητήσουμε αρχικά ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια θα κάνουμε λεπτομερή κλινική εξέταση. Θα ελέγξουμε τα δόντια για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν σημεία τερηδόνας, ενώ μπορεί να χρειαστούν ακτινογραφίες για να εντοπίσουμε τυχόν μη ορατό τερηδονισμό ανάμεσα στα δόντια. Θα εξετάσουμε επίσης τα ούλα για τυχόν ερεθισμούς, οιδήματα, ερυθρότητα, υφίζηση κ.ά.

Βασικό μέρος της εξέτασης είναι έλεγχος για πλάκα και πέτρα στην επιφάνεια των δοντιών αλλά και στη γραμμή των ούλων. Τυχόν σημαντική συσσώρευση πλάκας και πέτρας μπορεί να έχει ήδη δημιουργήσει περιοδοντικά προβλήματα όπως ουλίτιδα, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα για να μην εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Γι’ αυτό σε κάθε προληπτικό έλεγχο απομακρύνουμε πλάκα, πέτρα και υπολείμματα τροφών, ενώ στο τέλος του καθαρισμού στιλβώνουμε την επιφάνεια των δοντιών ώστε να εμποδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εκ νέου συγκέντρωση πλάκας. Με τον καθαρισμό απομακρύνουμε επίσης επιφανειακούς «λεκέδες» από τα δόντια.

Επειδή φυσικά η ενημέρωση είναι αναγκαίο στοιχείο της πρόληψης, θα σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες και τις οδηγίες που χρειάζεστε για να προστατεύσετε τη στοματική σας υγεία. Καθημερινές συνήθειες, διατροφή, σωστή τεχνική στο βούρτσισμα και τη φροντίδα των δοντιών είναι θέματα που θα συζητήσουμε με κοινό σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη. Αν έχουμε ανιχνεύσει προβλήματα κατά τον έλεγχο, θα ξεκινήσουμε να διαμορφώνουμε το κατάλληλο πλάνο θεραπείας, συζητώντας όλες τις εναλλακτικές λύσεις.

Τι είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;

Περιοδοντική νόσος είναι η μόλυνση των ιστών γύρω από το δόντι (ούλα, οστό) που το συγκρατούν στη θέση του. Η πιο ήπια μορφή της νόσου είναι η ουλίτιδα, όταν δηλαδή η φλεγμονή προσβάλλει μόνο τα ούλα, τα οποία παρουσιάζουν ερυθρότητα, οίδημα και μπορεί να ματώνουν εύκολα κατά το βούρτσισμα, χωρίς ωστόσο να νιώθουμε πόνο ή δυσφορία. Σε αυτό το στάδιο η νόσος είναι αναστρέψιμη με καθαρισμό από την πλάκα με καλή στοματική υγιεινή.

Κυριότερη αιτία για την εμφάνιση της ουλίτιδας η κακή στοματική υγιεινή που επιτρέπει τη συσσώρευση πλάκας στην επιφάνεια των δοντιών και κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Πλάκα είναι ένα μαλακό, κολλώδες, άχρωμο στρώμα βακτηρίων που εναποτίθεται διαρκώς στα δόντια. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η ηλικία, η γενετική προδιάθεση, ο διαβήτης, άλλες συστηματικές νόσοι, η εγκυμοσύνη, η χρήση κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων κ.ά.

Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Όταν η οδοντική πλάκα παραμένει για καιρό στα δόντια, σταδιακά σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα. Η πέτρα εισχωρεί και κάτω από τα ούλα με αποτέλεσμα η φλεγμονή να προσβάλει και το οστό της γνάθου, το οποίο αρχίζει να καταστρέφεται. Το ούλο υποχωρεί και αποκολλάται από το δόντι, ενώ ανάμεσα τους σχηματίζεται ένα κενό, ο περιοδοντικός θύλακος, που σταδιακά βαθαίνει. Όσο η περιοδοντίτιδα δεν αντιμετωπίζεται, το οστό καταστρέφεται όλο και περισσότερο, το δόντι αποκτά κινητικότητα και κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να εξαχθεί. Ωστόσο στα περισσότερα στάδια η περιοδοντική νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία χάρη στις σύγχρονες τεχνικές και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αρκεί να μην αγνοούμε τα συμπτώματα και να μην επαναπαυόμαστε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πόνος.

shutterstock_776621491.jpg

Συμπτώματα της περιοδοντικής νόσου είναι γενικά τα εξής:

Κόκκινα και πρησμένα ούλα

Ούλα που ματώνουν εύκολα στο βούρτσισμα

Ούλα που σταδιακά υποχωρούν με αποτέλεσμα το δόντι να φαίνεται μεγαλύτερο

Επίμονα δυσάρεστη αναπνοή

Σταδιακή αποκόλληση του ούλου από το δόντι

Μόλυνση του φατνιακού οστού και σταδιακά αυξανόμενη απώλεια οστικής μάζας

Δόντια που χαλαρώνουν και κουνιούνται

Θεραπεία ουλίτιδας

Σκοπός της θεραπείας είναι να θέσουμε υπό έλεγχο τη μόλυνση και να σταματήσουμε την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου. H ουλίτιδα αντιμετωπίζεται με καθαρισμό το ιατρείο, προκειμένου να αφαιρέσουμε με ειδικά εργαλεία την πλάκα ή την πέτρα από τη γραμμή των ούλων. ΄Έτσι απομακρύνουμε τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τα συμπτώματα υποχωρούν.

Θα πρέπει όμως στη συνέχεια να κάνουμε τακτικούς ελέγχους και καθαρισμό στο ιατρείο, φροντίζοντας παράλληλα σχολαστικά τη στοματική μας υγιεινή. Αν την αμελήσουμε η πλάκα θα επανεμφανιστεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να σας παρέχουμε όλες τις οδηγίες για σωστή και αποτελεσματική φροντίδα των δοντιών.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να γίνει είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά.

Η συντηρητική θεραπεία γίνεται με βαθύ καθαρισμό ώστε να απομακρύνουμε τις εναποθέσεις πέτρας τόσο κάτω από τη γραμμή των ούλων όσο και από τις επιφάνειες των ριζών με ειδικά εργαλεία χειρός και συσκευή υπερήχων. Μετά τον καθαρισμό λειαίνουμε την επιφάνεια των ριζών ώστε να μην υπάρχει ευνοϊκό περιβάλλον για νέα συσσώρευση μικροβίων. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήσουμε και το κατάλληλο υπόβαθρο ώστε τα ούλα να προσκολληθούν ξανά στο δόντι και να μειωθεί το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε διοδικό laser που βοηθά στην πλήρη απολύμανση της περιοχής από τα παθογόνα βακτήρια

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις πιο προχωρημένης περιοδοντίτιδας όταν οι περιοδοντικοί θύλακοι έχουν βαθύνει πολύ και το οστό γύρω από το δόντι έχει αρχίσει να αποδομείται. Στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε τη ρίζα του δοντιού κάτω από το ούλο ώστε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση σε δύσκολα σημεία και να να καθαρίσουμε πλήρως την επιφάνεια της ρίζας αλλά και το οστό της γνάθου. Αν χρειαστεί, μπορεί να αφαιρέσουμε τμήμα του ιστού των ούλων που έχει υποστεί σοβαρή μόλυνση και να εξομαλύνουμε την επιφάνεια του οστού για ταχύτερη προσκόλληση των ούλων.

shutterstock_536088472.jpg

Στη διαδικασία μας βοηθά πολύ το laser ώστε να αφαιρέσουμε με ακρίβεια και χωρίς αιμορραγία τον ουλικό ιστό και να ενεργοποιήσουμε την ανάπλασή του. Παράλληλα, η επούλωση με τη χρήση laser ολοκληρώνεται ταχύτερα. Με τη χειρουργική αυτή θεραπεία εξαλείφονται οι περιοδοντικοί θύλακοι και οι ιστοί προσφέρουν ξανά την κατάλληλη στήριξη στο δόντι. Φυσικά μετά τη χειρουργική θεραπεία χρειάζεται τακτική παρακολούθηση, ενώ θα πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί με τη στοματικοί μας υγιεινή.

shutterstock_579674164.jpg

Ενδοδοντική θεραπεία

Eνδοδοντική θεραπεία είναι η διαδικασία που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «απονεύρωση». Είναι από τις σημαντικότερες οδοντιατρικές εργασία, γιατί μας επιτρέπει να σώσουμε φυσικά δόντια που διαφορετικά θα ήταν καταδικασμένα.

Η θεραπεία εφαρμόζεται απαραίτητα όταν ο πολφός στο κέντρο του δοντιού μολύνεται λόγω τερηδόνας που έχει διαπεράσει το σμάλτο και την οδοντίνη. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί και λόγω κατάγματος ή ρωγμής του δοντιού που επιτρέπουν την εισχώρηση μικροβίων.

Τι είναι όμως ο πολφός; Είναι μια κοιλότητα μαλακού ιστού στο κέντρο του δοντιού που περιλαμβάνει νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και συνδετικό ιστό. Όταν ο πολφός μολύνεται, θα πρέπει να τον αφαιρέσουμε και παράλληλα να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε την κοιλότητα αλλά και τους ριζικούς σωλήνες. Χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση, η μόλυνση θα γενικευτεί, θα εξαπλωθεί στους ιστούς γύρω από τις ρίζες και το δόντι θα πρέπει να εξαχθεί για να αποτρέψουμε περαιτέρω βλάβες.

Συμπτώματα που μας προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαζόμαστε ενδοδοντική θεραπεία είναι τα εξής:

Οξύς πόνος όταν μασάμε ή ασκούμε πίεση στο δόντι

Παρατεταμένη ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο που συνοδεύεται από πόνο

Οίδημα και ευαισθησία στα ούλα

Το δόντι σκουραίνει καθώς ο πολφός νεκρώνεται

Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία, απαιτείται ακτινογραφικός έλεγχος ώστε να διαπιστώσουμε τη μορφολογία των ριζών του δοντιού και να δούμε αν υπάρχουν ίχνη μόλυνσης του περιβάλλοντος οστού. Η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται φυσικά με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη. Αρχικά δημιουργούμε πρόσβαση στο εσωτερικό του δοντιού, αφαιρούμε τον πολφό και απολυμαίνουμε τους ριζικούς σωλήνες. Όταν οι ριζικοί σωλήνες έχουν πια καθαριστεί πλήρως, τους φράζουμε με ένα ειδικό ελαστικό υλικό. Στο τέλος της διαδικασίας, σφραγίζουμε το δόντι μόνιμα και ανάλογα με την έκταση της βλάβης μπορεί να χρησιμοποιήσουμε στεφάνη ή/και άξονα για το ενισχύσουμε και να το προστατεύσουμε.

Η ενδοδοντκή θεραπεία συνήθως ολοκληρώνεται σε περισσότερες από μία επισκέψεις, αφού οι ριζικοί σωλήνες πρέπει να καθαριστούν σχολαστικά και πολλές φορές εξαιτίας της μορφολογίας των ριζών η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να τοποθετήσουμε το τελικό σφράγισμα, καλύπτουμε το δόντι με ένα προσωρινό.

Ο πόνος που προκαλεί η μόλυνση του πολφού, μπορεί πρόσκαιρα να αντιμετωπίζεται με αναλγητικά αλλά διαρκώς θα επανέρχεται και θα επιδεινώνεται. Μόνη θεραπευτική λύση και συνολική λύση είναι η ενδοδοντική θεραπεία. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αγνοούμε τα συμπτώματα και να παραπέμπουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος στο μέλλον. Η έγκαιρη θεραπεία δεν θα ανακουφίσει μόνο από τον πόνο, αλλά θα προλάβει και σοβαρά μελλοντικά προβλήματα.

Εμφράξεις

Οι εμφράξεις είναι η πιο συνηθισμένη οδοντιατρική εργασία αλλά παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του στόματός μας. Χρησιμοποιούνται κυρίως για να αποκαταστήσουμε τμήμα οδοντικού ιστού που αφαιρέθηκε λόγω τερηδόνας αλλά και σε περιπτώσεις δοντιών με ρωγμές ή κατάγματα. Υπάρχουν δύο είδη εμφράξεων ανάλογα με το υλικό κατασκευής: τα μεταλλικά σφραγίσματα αμαλγάματος που έχουν σκούρο χρώμα και οι εμφράξεις ρητίνης (τα γνωστά μας λευκά σφραγίσματα) που μπορούν να προσαρμοστούν στο χρώμα των φυσικών μας δοντιών.

Όταν ένα δόντι μας έχει προσβληθεί από τερηδόνα, θα πρέπει να απομακρύνουμε τον τερηδονισμένο ιστό της αδαμαντίνης και της οδοντίνης και να καθαρίσουμε από τα βακτήρια την κοιλότητα που έχει σχηματιστεί. Αφού προετοιμάσουμε το χώρο κατάλληλα, τοποθετούμε το επανορθωτικό υλικό.

Οι εμφράξεις ρητίνης είναι εύπλαστο υλικό που συγκολλάται σε στρώσεις στην οδοντική κοιλότητα και έτσι μπορούμε να τη διαμορφώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκαθιστά πλήρως τη δομή του δοντιού. Στο τέλος η ρητίνη πολυμερίζεται με ειδικό φως για να σκληρύνει, ενώ στο γυαλίζουμε και στιλβώνουμε το σφράγισμα. Σημαντικό είναι επίσης να ελέγξουμε αν η αποκατάσταση δημιουργεί προβλήματα σύγκλεισης.

Τα παλιά, μαύρα σφραγίσματα αμαλγάματος είναι πολύ ανθεκτικά και διαρκούν πολύ, αλλά δημιουργούν ταυτόχρονα και αισθητικά προβλήματα. Αν έχετε ήδη τέτοια σφραγίσματα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ρητίνη. Το χρώμα της προσφέρει απόλυτα φυσική εμφάνιση και κανείς δεν θα καταλαβαίνει πλέον ότι έχετε σφραγισμένο δόντι.

Τα πλεονεκτήματα των εμφράξεων εμφράξεων ρητίνης είναι τα εξής:

Υψηλή αισθητική

Δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί υγιής οδοντική ουσία για να τοποθετηθεί σωστά

Μπορούν να επισκευαστούν εύκολα σε περίπτωση μικροσπασίματος

Με την κατάλληλη διαμόρφωση μιμούνται πιστά τη μορφολογία του δοντιού

Χάρη στο υλικό τους, ενσωματώνονται στη δομή του δοντιού και προσφέρουν περισσότερη στήριξη