Εμφυτεύματα

H απώλεια δοντιών είναι σίγουρα μια δυσάρεστη κατάσταση που επηρεάζει συνολικά όχι μόνο την υγεία και την αισθητική του στόματος αλλά και την ψυχολογία μας. Η σύγχρονη Οδοντιατρική προσφέρει πολλές λύσεις για να ανακτήσουμε τη χαμένη λειτουργικότητα του στόματός μας και την αυτοπεποίθηση σε κάθε πλευρά της καθημερινής κοινωνικής μας ζωής. Και η καλύτερη λύση από κάθε άποψη είναι τα εμφυτεύματα.

Τα εμφυτεύματα είναι μια προσθετική αποκατάσταση που αναπληρώνει τη ρίζα ενός χαμένου δοντιού και λειτουργεί ακριβώς όπως αυτή. Παρέχουν ένα ισχυρό και ασφαλές υπόβαθρο ώστε να στηρίξουμε είτε μια σταθερή είτε μια αφαιρούμενη αποκατάσταση. Τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου και μέσα σε λίγους μήνες ενσωματώνονται σε αυτό. Ένα εμφύτευμα που έχει πια ενσωματωθεί στο οστό, είναι ό,τι κοντινό σε μια φυσική ρίζα γιατί στηρίζεται μόνο του με σταθερότητα χωρίς να επηρεάζονται τα παρακείμενα δόντια.

Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από τιτάνιο, το οποίο είναι απολύτως βιοσυμβατό υλικό. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν το αναγνωρίζει σαν ξένο σώμα και επιτρέπει μια φυσική και ασφαλή οστεοενσωμάτωση με ελάχιστες πιθανότητες απόρριψης. Και πραγματικά, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της οδοντιατρικής επιστήμης, τα εμφυτεύματα έχουν εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 98%.

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν ένα, πολλά ή και όλα τα δόντια με τελικό στόχο να επαναφέρουμε τη λειτουργικότητα του στόματος και να αποκαταστήσουμε την αισθητική του εμφάνιση. Γενικά, όταν θέλουμε να αντικαταστήσουμε δόντια μετά την απώλειά τους έχουμε τρεις επιλογές: τεχνητές οδοντοστοιχίες (ολικές ή μερικές), γέφυρες και εμφυτεύματα. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες έχουν πλεονεκτήματα αλλά και αρκετά μειονεκτήματα, αφού πρόκειται για αφαιρούμενες συσκευές. Σε καμία περίπτωση δεν δίνουν την αίσθηση και την εμφάνιση των φυσικών δοντιών, είναι γενικά άβολες, έχουν προβλήματα σταθερότητας και δεν αποτρέπουν την απορρόφηση του οστού μετά την απώλεια δοντιών. Οι γέφυρες είναι καλύτερη επιλογή αλλά στηρίζονται σε φυσικά δόντια, από τα οποία πρέπει να αφαιρέσουμε υγιή οδοντικό ιστό. Τα εμφυτεύματα αντίθετα μιμούνται ακριβώς τα φυσικά δόντια, γιατί στηρίζονται μόνο στο οστό.

Σε σύγκριση λοιπόν με τις άλλες προσθετικές αποκαταστάσεις, τα εμφυτεύματα:

έχουν απόλυτα φυσική αίσθηση και υψηλή αισθητική

αποκαθιστούν τη μασητική ικανότητα

επαναφέρουν την ισορροπία στο στόμα και το πρόσωπο αποτρέπουν την απώλεια οστού. Όταν χάνουμε ένα δόντι, το οστό της γνάθου

αποδομείται και απορροφάται με συνέπειες για όλη τη στοματική υγεία και τη δομή του προσώπου

προσφέρουν απόλυτη σταθερότητα και φυσική άνεση

αποκαθιστούν τα προβλήματα στην ομιλία

δεν απαιτούν άλλη συντήρηση και φροντίδα εκτός φυσικά από την καλή στοματική υγιεινή

Τα εμφυτεύματα ουσιαστικά απευθύνονται σε όλους με την προϋπόθεση να είναι τα ούλα υγιή και να υπάρχει αρκετό και καλής ποιότητας οστό για να στηριχτεί το εμφύτευμα. Για ανθρώπους που καπνίζουν πολύ ή πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά., θα κάνουμε μια εξατομικευμένη εκτίμηση για να διαπιστώσουμε αν τα εμφυτεύματα είναι η κατάλληλη θεραπεία.

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων

Το πρώτο βήμα πριν την τοποθέτηση είναι φυσικά μια λεπτομερής κλινική και ακτινογραφική εξέταση που θα μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πλάνο θεραπείας. Συχνά χρειάζεται πρώτα να εξαγάγουμε δόντια που είναι καταδικασμένα και να περιμένουμε την επούλωση πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Τοποθετούμε το εμφύτευμα χειρουργικά στο οστό της γνάθου. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη. Τις επόμενες μέρες κάποιες ενοχλήσεις είναι αναμενόμενες αλλά αντιμετωπίζονται εύκολα με παυσίπονα.

Αφήνουμε για μερικούς μήνες το εμφύτευμα να ενσωματωθεί στο οστό της γνάθου. Για να μην μείνει ο ασθενής χωρίς δόντια στο διάστημα αυτό, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια προσωρινή προσθετική αποκατάσταση.

Μόλις ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση, τοποθετούμε στο εμφύτευμα ένα συνδετικό στοιχείο, δηλαδή τη βάση πάνω στην οποία θα προσαρμοστεί η αποκατάσταση.

Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το συνδετικό εξάρτημα μπορεί να τοποθετηθεί από την αρχή της διαδικασίας. Σε αυτή τη φάση λαμβάνουμε αποτυπώματα ώστε η προσθετική αποκατάσταση να κατασκευαστεί εξατομικευμένα και με ακρίβεια.

Στο τέλος τοποθετούμε την αποκατάσταση, η οποία θα αντικαθιστά το ορατό τμήμα των δοντιών που λείπουν.

Είδη αποκαταστάσεων με εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να αντικαταστήσουν μεμονωμένα δόντια, αλλά μπορούν να στηρίξουν μεγαλύτερες αποκαταστάσεις όπως οι γέφυρες (όταν λείπουν πολλά συνεχόμενα δόντια) και οι οδοντοστοιχίες (όταν λείπουν όλα τα δόντια).

Οι γέφυρες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα πλεονεκτούν σημαντικά σε σχέση με τις συμβατικές γέφυρες αλλά και τις μερικές οδοντοστοιχίες. Δεν στηρίζονται σε φυσικά δόντια που θα απαιτούσαν τρόχισμα αλλά στις τεχνητές ρίζες. Το κυριότερο είναι ότι τα εμφυτεύματα εμποδίζουν την απώλεια οστού και την υφίζηση των ούλων, πράγμα που οι συμβατικές αποκαταστάσεις δεν κάνουν και έτσι προκαλούνται αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα.

Οι οδοντοστοιχίες που στηρίζονται ή συγκρατούνται από εμφυτεύματα είναι η καλύτερη επιλογή σε περίπτωση απώλειας όλων των δοντιών. Μπορεί να είναι κινητές ή ακίνητες και συνδέονται με τα εμφυτεύματα με διάφορους τρόπους. Για τη στήριξή τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4 εμφυτεύματα σε κάθε γνάθο αλλά ο ακριβής αριθμός αποφασίζεται ανά περίπτωση.

Οι επιεμφυτευματικές οδοντοστοιχίες πλεονεκτούν κατά πολύ σε σχέση με τις κοινές οδοντοστοιχίες, γιατί:

  • παρέχουν εξαιρετική στήριξη και ο κίνδυνος να φύγουν από τη θέση τους είναι σχεδόν μηδενικός.
  • προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη άνεση και φυσική αίσθηση, καθώς δεν ακουμπούν απλώς στα ούλα για στηρίζονται και είναι μικρότερες σε μέγεθος
  • μειώνουν σημαντικά την απώλεια οστού, αφού τα εμφυτεύματα λειτουργούν σαν τις φυσικές ρίζες και βοηθούν το πρόσωπο να διατηρήσει τις αναλογίες και τα δομικά του χαρακτηριστικά.
  • έχουν καλύτερη αισθητική

Νέο απόκτημα

Συσκευή μέτρησης οστεοενσωμάτωσης

Η τάση στην εμφυτευματολογία σήμερα είναι οι μικρότεροι χρόνοι επούλωσης, γεγονός που αυξάνει τις απαιτήσεις προς την κλινική ομάδα. Στην περίπτωση που οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, η χαμηλή αρχική σταθερότητα αυξάνει τις πιθανότητες απώλειας του εμφυτεύματος.

Η συσκευή μέτρησης οστεοενσωμάτωσης παρέχει ακριβείς και αντικειμενικές μετρήσεις της σταθερότητας του εμφυτεύματος, βοηθώντας τον οδοντίατρο να λάβει τη σωστή απόφαση σχετικά με τον χρόνο φόρτισης.

Ένας στυλίσκος που τοποθετείται στο εμφύτευμα, διεγείρεται και η συχνότητα δόνησης καταγράφεται από τη συσκευή και παρουσιάζεται ως μέτρηση.

Ο βαθμός οστεοενσωμάτωσης μπορεί να καθοριστεί λαμβάνοντας μία αρχική μέτρηση αναφοράς κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος και μια ακόμα πριν από την φόρτιση.

Μειώνει τον χρόνο θεραπείας

Με την τοποθέτηση του στυλίσκου στο εμφύτευμα η μέτρηση γίνεται αμέσως.